אין צל של ספק שלידה היא אחד האירועים המרגשים בחייה של כל אישה, במיוחד (אבל לא רק) כאשר מדובר בלידה ראשונה. זוהי תקופה ארוכה בה האישה נמצאת באי ודאות, לא מבינה בדיוק מה עובר על הגוף שלה וחוששת לקראת העתיד הלא נודע, בתקווה כמובן שסיומו יהיה המתוק ביותר.
לקראת לידה ראשונה
נשים רבות יטענו שקשה עד בלתי אפשרי להיות מוכנות באופן מלא לקראת הלידה, מכיוון שתמיד צפוי ממד מסוים של חשש. המטרה של האישה היא למקסם את ההיערכות שלה, מה שניתן לעשות באמצעות הקפדה על כמה דגשים עיקריים.
ידע הוא כוח
למרות התפיסה המקובלת שיציאת תינוקות בריאים לאוויר העולם היא נס במלוא מובן המילה, עדיין את רוב התהליכים המתרחשים או הצפויים ניתן להסביר בצורה משביעת רצון. הידע הזה עשוי להפיג מעט מאי הוודאות או מהלחצים, ולכן רצוי להשקיע את כל המאמצים הנדרשים.
מהי המשמעות של כך בפועל? חשוב שהאישה תפנה למקורות מוסמכים ומהימנים לקבלת מידע, לרבות הצוות הרפואי, מידע רב זמין גם באינטרנט, אולם במקרה הזה חשוב לנסות להבין מי בדיוק עומד מאחוריו ולאיזו מטרה.
לעיתים מפורסם מידע לא מדויק שעלול ליצור אצל האישה תחושות שגויות לגבי הלידה, למשל לחצים מיותרים הנובעים ממידע שאינו מדויק או אפילו שגוי מבחינה רפואית.
כיום ניתן להירשם לסדנאות הכנה ללידה, המוצעות במחיר מינימלי במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים. קורס הכנה ללידה יכול להסביר לאישה את כל מה שדורש הסבר ולהכין אותה לקראת המאורע. ואגב, חשוב שגם בן הזוג של האישה או כל אדם בו היא בוטחת יהיה נוכח בקורסי ההכנה.
בחירת חדר לידה
יש מקרים בהם האישה תבחר לאיזה חדר לידה להגיע רק כשהלידה תתחיל להתרחש בפועל, ולעיתים זה הגיוני. עשויים להיכנס שיקולים שונים לתמונת ההחלטה הזו, למשל: השעה ביום (או בלילה) בהם הלידה מתרחשת, שעשויה להשפיע על המצב בכבישי ישראל ועל ההחלטה לאן כדאי להגיע על מנת שהדרך לבית החולים תהיה הקצרה ביותר שיש. בדרך כלל נהוג שלא להתרחק יותר מדי, אלא לבחור בבתי חולים במרחק גיאוגרפי סביר.
מה שחשוב לעשות הוא לסמן מראש כמה בתי חולים אופציונליים מרכזיים, או אפילו להינעל מראש על בית חולים כזה או אחר. ניתן לעשות זאת דרך המלצות של חברות, בנות משפחה ונשים אחרות שעברו את התהליך לאחרונה.
אופציה אחרת, שלדעת רבות היא מובנת מאליה, היא להזמין סיור בחדרי הלידה ובמחלקות היולדות של בתי החולים.
הסיור יאפשר להכין בדיוק כיצד מתבצע התהליך, לראות מהי הגישה הכללית של בית החולים (לדוגמה, בכל הנוגע לשאלת הלידה הטבעית מול ההתערבות הרפואית), מהם התנאים החדר הלידה, מי הצוות הרפואי שיהיה נוכח בלידה וכן הלאה.
כדאי להכין את התיק מבעוד מועד
כשהאישה מבינה שעליה להגיע לבית החולים לקראת מה שעשויה להיות תחילת הלידה, היא עשויה להרגיש לחצים אדירים ולהתקשות לחשוב בצורה רציונלית. זה הגיוני בהחלט, אולם באמצעות היערכות נכונה אפשר להבטיח שגם אם האישה תתקשה לתפקד בזמנים האלו – היא תבצע את הפעולות הנכונות.
בשלב מתקדם יחסית של ההריון, מסביבות השבוע ה-36 על פי רוב ההמלצות, אפשר וגם מומלץ להכין את תיק הלידה. תיק זה יוצב בבית כשהוא מוכן ומזומן ללוות את האישה לבית החולים, עם כל המוצרים לחדר לידה: מסמכים אישיים (כולל תוכנית הלידה ומעקב הלידה), אמצעי הרגעה, מוצרי היגיינה, מוצרים לטיפול הראשוני בתינוק או פריטים שיכולים לתרום להרגעת האישה, החל מכדורים המותרים לשימוש בהריון ועד לנגן מוזיקה עם השירים שהכי מרגיעים אותה ועושים לה טוב.
הרשת מוצפת ברשימות מומלצות לחדר הלידה, אולם מומלץ לא להפריז מידי והמלצה נוספת ונעימה לא פחות – לא מומלץ להביא חפצים יקרים מידי לחדר הלידה. למה לא להביא מוצרים יקרים מידי? בחלק גדול מהמקרים נשים ובני משפחה מעידים כי נגנבו להם פריטים יקרי ערך במהלך שהותן במחלקת יולדות, כנראה שזו פרצה שקוראת לגנב אך חשוב לנו להביא גם נקודה זו על מנת שתוכלנה להיערך בהתאם.
שתהיה לידה קלה ונעימה, וחוויה חיובית שתיזכר לעולמים ☺