cross2
Bernadett מנהלת מותג

תקופת ההריון היא מרגשת, אבל גם כרוכה בלא מעט חששות ודאגות, במיוחד של האם הנושאת את התינוק. האישה הממוצעת חרדה לבריאות העובר שלה ולבריאותה שלה, ותרצה בוודאי לדעת שההריון מתקדם כשורה. האם את בטוח בהריון? זה הזמן לבדוק (בדיקת הריון)

החדשות המעודדות הן שבמהלך ההריון, וגם לפניו, מתבצעות מגוון בדיקות שאמורות לספק תשובות לשאלות האלה בדיוק. 

בכתבה הבאה נציג בפניכם על קצה המזלג את הבדיקות העיקריות, בחלוקה מתבקשת על פי שלבי ההריון השונים.

הבדיקות מתחילות עוד טרם ההריון

בדיקות סקר גנטיות רלוונטיות הרבה יותר לכל זוג המעוניין להיכנס להריון. המדובר הוא בבדיקות שאמורות לאתר את הסיכויים למחלות ולמומים על בסיס גנטי (מחלות תורשתיות), על בסיס מוצאם של בני הזוג: בפועל תילקח בדיקת דם מהאישה, ובחלק מהמחלות גם מהגבר. את בדיקות הסקר הגנטי אפשר לבצע גם בשלבים המוקדמים של ההריון, אם כי רצוי לעשות זאת לפני הכניסה להריון. 

טרימסטר ראשון (שבועות 13-1)

השליש הראשון של ההריון הוא חשוב במיוחד במעגל הבדיקות, על רקע העובדה שיש למרבה הצער סבירות לא קטנה שהריון בשלב הזה יתפתח בצורה שאינה תקינה ואף יסתיים. לאחר שהאישה מגלה שהיא נכנסה להריון, עליה לגשת לרופא נשים לצורך בדיקה ראשונה. בשבועות השישי או השביעי להריון עתידה להתבצע בדיקת אולטרה סאונד הריון צעיר, בדיקה שיכולה להיעשות עד לשבוע ה-12 של ההריון (אם כי רצוי מוקדם יותר). 

זוהי בדיקת האולטרה סאונד הראשונה בהריון, שתכליתה לראות את מיקומו של שק ההריון, לוודא שלעובר יש דופק ולקבל תמונה ראשונה לגבי גיל ההריון, תקינותו, מספר העוברים וגודלם. יש מקרים בהם כבר בשלב הזה ניתן יהיה לשער מהו מין העובר.

החל מהשבוע העשירי של ההריון, ועד לסביבות השבוע ה-26 שלו, אפשר לבצע את בדיקת ה-DNA העוברי - בדיקת דם NIPT. הבדיקה עשויה לגלות תסמונת דאון, הפרעות כרומוזומליות ותסמונות נוספות בסבירות של כ-99%, אם כי היא אינה נחשבת לכלי אבחנתי.

בשבועות 12-6 להריון, יש לבצע בדיקת שתן כללית, תרבית שתן ובדיקת דם. הבדיקות מיועדות לבחון את סוג הדם ונוגדני ה-RH, רמות הסוכר ועוד. כך אפשר לגלות מחלות אצל האישה שעלולות לסכן את העובר, דוגמת עגבת, לבצע אומדן של מצב מערכת החיסון שלה ולזהות מצבים מסוכנים של זיהומים, דלקות וסוכרת בהריון. בדיקת CMV, המבוצעת אף היא באותו פרק זמן, מומלצת לביצוע: היא מיועדת לאתר האם האם נדבקה בוירוס ציטומגלו, המסכן את בריאות העובר. 

ממשיכים עם השבועות 13-11 להריון, בהם חשוב לבצע בדיקת סיסי שליה (CVS) לאיתור מומים כרומוזומליים ומחלות גנטיות אצל העובר. הבדיקה מבוססת על נטילת דגימה מהשלייה באמצעות מחט ובהנחיית אולטרה סאונד. הבדיקה תתבצע בהמלצת רופא גנטיקאי, כאשר אצל נשים בעלות אינדקציה לבעיה או נשים שגילן גבוה מ-35 היא כלולה בסל ואינה כרוכה בתשלום.

בדיקת שקיפות עורפית, המתבצעת בין השבועות ה-11 ל-13 להריון, מיועדת לבחון מהי הסבירות לתסמונת דאון בעובר. תוצאותיה, בשילוב מדדים נוספים, מרכיבות את בדיקת הסקר הביוכימי של השליש הראשון.

טרימסטר שני (שבועות 26-14)

ממשיכים לטרימסטר השני של ההריון ולבדיקות הרלוונטיות. בסביבות השבועות 17-14 להריון מתבצעת סקירת מערכות מוקדמת, לבחינת האופן בו מתפתחות מערכות גוף העובר ובניסיון נוסף לאתר חריגויות במבנה או מומים. זהו השלב בו אפשר לגלות את התפתחות העובר ביחס לגיל ההריון, וכמובן שגם את מינו. הבדיקה אינה כרוכה בסל הבריאות, אבל היא חשובה מאוד לביצוע.

בשבועות 19-16 של ההריון נעשית בדיקת חלבון עוברי, המהווה חלק מהתבחין המשולש או המרובע של הסקר הביוכימי בשליש השני. שילוב נתוני משקל העובר, גיל האם, חלבונים בדם האם ואחרים מאפשר לאתר את רוב התסמונות והמומים של מערכת העצבים המרכזית. בין השבועות 20-16 יכולה האישה לבצע דיקור מי שפיר לאיתור תסמונות גנטיות ומומים כרומוזומליים.

ממשיכים לשבועות 24-19 של ההריון, עם סקירת המערכות המאוחרת שתפקידה לאתר את שלמותן ורמת תפקודן של מערכות גוף העובר, כולל איברים שלא היו מפותחים מספיק בסקירת המערכת המוקדמת. בין השבוע ה-24 ל-28 של ההריון מומלץ לבצע בדיקת העמסת סוכר, ספירת דם, בדיקת שתן ועוד, במטרה לאתר את הסיכון לסוכרת הריון ולאנמיה. 

בין השבועות ה-19 ל-25 של ההריון מתבצע אולטרה סאונד אקו לב עובר, שבוחן את תפקוד ומבנה הלב של העובר. המטרה היא לאתר בעיות או מומים, אשר בחלקם אפשר לטפל במהלך ההריון או מיד אחרי לידת העובר.

טרימסטר שלישי (החל מהשבוע ה-27)

הטרימסטר השלישי יעמיד במרכזו את סקירת המערכות השלישית, הנעשית בשבועות 32-28 להריון. גם כאן יש לבחון באופן מלא את ההתפתחות והגדילה של העובר, כולל מערכות שלא נסקרו קודם לכן ומומחים המתפתחים אצל העובר רק במהלך תקופה זו. 

בין השבועות 34-30 יש לגשת לקופת החולים או למכון אולטרה סאונד לבדיקת הערכת משקל הבוחנת את קצב הגדילה של העובר ומאתרת האם הוא נמצא בסיכון כתוצאה מגדילה לא תקינה של אחד האיברים.

בשבועות 37-35 עשויה להתבצע בדיקת תרבית לנשאיות של חיידק בשם GBS אצל האישה ההרה. החל מהשבוע ה-36, ואחת לשבועיים, נדרש מעקב אחות הריון בקופת החולים. אם האישה מגיעה לשבוע ה-40, אך לא יולדת, היא מוגדרת כ"הריון עודף" – כך שנדרש מעקב מוקפד.

לעוד מידע על הריון מומלץ לראות פה באתר משרד הבריאות

מה דעתכם על המאמר?
thumbs-up3 2
thumbs-down3 0
תגובות

© 2020 יוקאר פארם בע”מ. כל הזכויות שמורות.