cross2
Bernadett מנהלת מותג

צירים!

יש תופעות שפשוט אי אפשר לתאר במילים. אם תשאלו כל אישה שעברה זאת, היא תטען ככל הנראה שצירים עונים על ההגדרה הזו.  מדובר באחד התסמינים העיקריים המבשרים על הלידה ההולכת וקרבה, כאשר במהלכם האישה חשה כאבים עזים הפוגעים ביכולת התפקוד שלה כל כך, עד שנשים רבות מבינות שללא אפידורל או פתרונות אחרים לשיכוך כאבים יהיה עבורן קשה עד בלתי אפשרי לצלוח את הלידה.

הדפוסים הלא נעימים של הצירים

מבחינת פיזיולוגית, אנחנו משתמשים במונח "צירים" לתאר התכווצויות של שריר הרחם, במטרה להביא את העיבור לכיוון הרצוי עבורו – הכיוון של תעלת הלידה. במילים אחרות: צירים הם אחד המבשרים העיקריים על כך שהלידה מתחילה להתרחש. האופן בו הם מופיעים, וגם דרגת הכאב הכרוכה בהם, משתנים מאישה לאישה ותלויים במשתנים שונים, החל ממאפייני הלידה ועד לסף הכאב המאפיין את אותה אישה.

לא ברור עדיין באופן מלא מה בצירים כרוך בכאבים כל כך עזים, אולם ישנן כמה השערות מקובלות בקהילה הרפואית. ההשערה בה תומכים רוב המומחים היא שסיבי השריר יוצרים לחצים אדירים על צוואר הרחם וחלק הרחם התחתון: השערה הגיונית על רקע העובדה שחומרים מאלחשים מקטינים את ממדי הכאבים

בנוסף לכך ייתכן שהתהליך של צירי לידה כרוך בהפחתת כמויות החמצן המגיעות לשרירים, עקב חסימת כלי הדם. גורם אחר לכאבים כרוך למתיחה, בין אם מתיחת צוואר הרחם ובין אם הקרום המקיף את חלל הבטן והאיברים הסמוכים לו. 

צירים סדירים, או מדומים?

גם כאשר נערכים לקראת הצירים, קשה לעיתים לזהות אותם ככאלו. בז'רגון הלידה נעשה שימוש רב במונח "צירים מדומים", או "ברקסטון היקס", אולם הוא עשוי להטעות. הסיבה היא שגם במקרה של צירים מדומים, האישה עלולה לסבול את כל אותם התסמינים המזוהים עם צירים סדירים. ההבדל העיקרי הוא שבמקרה של צירים מדומים, התוצאה שלהם לא תהיה הובלה לקראת הלידה.

על מנת לדעת האם הצירים שהאישה סובלת מהם מבשרים על הלידה הקרובה, יש צורך לעקוב אחריהם ולתזמן אותם. ככל שהצירים סדירים, וככל שהתדירות שלהם עולה עם הזמן, כ גדלים הסיכויים שמדובר ב"דבר האמיתי". 

חשוב לגשת לרופא או אפילו לבית החולים בכל מקרה בו מזהים את הצירים הסדירים ככאלה, על אחת כמה וכמה אם נלווים לצירים תסמינים נוספים המעידים על תחילת הלידה: בעיקר ירידת מים והפרשות דמיות.

כאשר האישה מגיעה לבית החולים, תיעשה בחדר הלידה בדיקה מקיפה על פי קריטריונים ברורים. ניטור פנימי וחיצוני של האישה, תוך בחינת הצירים על פי הסטנדרטים המקובלים כיום, יאפשרו לצוות הרפואי להבין האם הלידה מתחילה, באיזה שלב היא ומהן הפעולות הנדרשות בהמשך התהליך. 

מה עושים עם הצירים?

הכאבים הנובעים מצירים, אמיתיים או מדומים, עלולים להיות קשים להתמודדות מנקודת המבט של האישה. לכן חשוב להבין מה ניתן לעשות על מנת לנסות להקטין ככל האפשר את הכאבים הנובעים מהם. 

אפידורל נחשב לאחת ממילות הקסם, בקרב הרבה מאוד נשים, אולם צריך לזכור שקבלת האפידורל אינה מובנת מאליה ותלויה בשלב בו נמצאת האישה במהלך הלידה. בכל מקרה העדיפות היא לא לתת אפידורל בשלבי הלידה מוקדמים, וזאת כדי שההשפעה שלו תהיה בזמנים בהם האישה תהיה זקוקה לו יותר מכל.

גם בהיעדר אפידורל, יש דרכים שונות באמצעותן ניתן להפחית את דרגת העוצמה של הכאבים הנובעים מהצירים. עיסויים, טיפולי אוסטאופתיה, מכשירים טכנולוגיים דוגמת מכשיר ה-TENS (אשר גרסאות מסוימות שלו זמינות לשימוש ביתי) ואפילו מקלחת פשוטה, במים נעימים או תחת זרם מים חזק לאיזור הכואב, יכולים לעשות הבדל משמעותי. 

לא מעוניינת באפידורל? חוששת מההשלכות שעלול האפידורל לעשות לפלג גוף התחתון שלך? גם בבית החולים ישנם פתרונות נוספים, מלבד האפידורל, דוגמת גז צחוק או אמצעי טשטוש – כדאי לבחון מראש את כל החלופות ולהחליט בעת ההגעה לחדר הלידה. 

מה דעתכם על המאמר?
thumbs-up3 2
thumbs-down3 0
תגובות

© 2020 יוקאר פארם בע”מ. כל הזכויות שמורות.