cross2
Bernadett מנהלת מותג

בדיקת ההריון הביתית היא אחת הבדיקות היותר מרגשות שאישה יכולה לבצע בחייה. מדובר בבדיקה הנמשכת דקות ספורות בלבד, ולפעמים גם אינה חד משמעית בשלב הראשון, אולם ביצוע שלה עשוי לספק תשובה לשאלת מיליון הדולר: האם האישה נמצאת בתחילתו של הריון, ולעיתים גם באיזה שלב הוא נמצא פחות או יותר. נשים רבות מעוניינות לדעת מתי בכלל נהוג לבצע את הבדיקה כדי לקבל תוצאות אמינות ככל האפשר. המדריך הבא יספק לכן את התשובות לשאלות העיקריות.

נקודת ההתחלה: בדיקות הריון בשתן

רוב הנשים מעוניינות לבצע בדיקת הריון כאשר יש אינדיקציה מסוימת לכך שהן עשויות להיכנס להריון בפרק זמן מסוים. בדרך כלל זה יהיה במקרה של קיום יחסי מין (לרוב בלתי מוגנים) בתקופת הביוץ. לצד החישובים המאפשרים לשער מתי מתרחש הביוץ, פלוס מינוס, הנשים עשויות להמתין לראות האם המחזור החודשי שלהן מגיע. אם תסמיני המחזור לא מופיעים במועד הנקוב, ייתכן שזהו הרגע בו הנורות האדומות אצל האישה יידלקו.

בדרך כלל, אישה המעוניינת לדעת אם היא בהריון תבצע שתי בדיקות. הראשונה שבהן היא בדיקת הריון ביתית, על סוגיהן, המבוססות על גילוי ההורמון HCG בשתן (בדיקות בטא) – הורמון המאפשר למעשה התפתחות של ההריון. ההורמון נוצר באופן כמעט בלעדי על ידי השליה, ולכן בדיקות חיוביות לגביו עשויות להצביע בסבירות גבוהה על הריון. 

הערכות הביתיות לבדיקת הריון, הזמינות לכל דורשת ברשתות הפארם ובחנויות אחרות, עשויות להראות "רמזים" לכניסה להריון החל משלושה ימים לפני מועד המחזור המשוער, וכמובן שגם לאחר מכן: ככל שההריון יהיה מתקדם יותר, כך תוצאות הבדיקה תהיינה ברורות יותר. החברות המספקות את ערכות הבדיקה מדווחות על אמינות כמעט מקסימלית של הבדיקה, כאשר הסיכונים העיקריים לתשובה שגויה הם ביצוע מוקדם מדי של הבדיקה, ביצוע שלה באופן שגוי (שלא על פי הוראות היצרן), ערכה שנשמרה בתנאים לא נאותים או אפילו משתנים אחרים שמשפיעים על תוצאות הבדיקה, למשל תרופות שהאישה נוטלת או שתן מדולל.

בדיקות הריון בדם

צריך לקחת בחשבון שבדיקות הבטא בשתן אינן מספיקות כשלעצמן לדעת האם האישה נכנסה להריון. מעבר לסיכויים שמשהו בבדיקה השתבש, יש תרחישים אפשריים של תשובה חיובית כוזבת. כך למשל במקרה של אישה הנמצאת במהלך טיפולי פוריות ושקיבלה תרופות המבצעות השרייה של הביוץ בסמוך למועד הבדיקה.

כאן כבר נכנסות לתמונה בדיקות לגילוי ההורמון בדם, אותן מומלץ לבצע כמה ימים לאחר מכן: בדרך כלל רופאת הנשים או המשפחה תפנה את האישה לבדיקת הריון בדם כאשר בדיקת הבטא בשתן יצאה חיובית, גם אם ייתכן כמובן מצב שבו בדיקת ההריון הביתית תצא שלילית – למרות שבפועל מתחיל להתפתח הריון. מבחינה מעשית בדיקות הריון בדם עשויות להצביע על נוכחות של HCG בדם כ-9-7 ימים לאחר מועד ההפריה, כשמומלץ לבצע אותן כמה ימים לאחר מועד הווסת שאינה התקיימה. הסיבה היא שבדיקות הנערכות מוקדם "מדי" עלולות לספק תוצאה שלילית שגויה. אם התוצאה היא שלילית שבועיים לאחר מועד הווסת האחרונה המחושב, המשמעות היא שאין הריון.

חשוב להדגיש כי בדיקות הבטא עשויות לספק אינדיקציות נוספות לגבי ההריון, מעבר לשאלה האם האישה הרה או לא. בפועל, ערך של הורמון העולה על 10-5 נחשב לשלילי מבחינת שאלת ההריון (הערך המדויק תלוי במעבדה המבצעת את הבדיקה). 

במהלך הבדיקה בוחנים את רמת הבטא, מה שמאפשר ללמוד על התפתחות ההריון ולזהות במידת הצורך בעיות הצצות בו. הכלל המנחה הוא שרמת הבטא אמורה להיות מוכפלת מדי יומיים, כאשר כ-80-60 יום ממועד הווסת האחרונה היא אמורה להגיע לרמת השיא שלה (בסביבות 100,000) ולאחר מכן, החל מהשבוע העשירי לערך, לרדת עד לרמה שתישאר קבועה לכל משך ההריון.

מה דעתכם על המאמר?
thumbs-up3 3
thumbs-down3 0
תגובות

© 2020 יוקאר פארם בע”מ. כל הזכויות שמורות.